Otthon is lehet kezelni a lumbágót?

lumbágó kezelése

A lumbágó alapvetően nem egy önálló betegség, hanem valamilyen behatásra hirtelen fellépő intenzív fájdalom a gerinc egy adott szakaszán, ami gyakran jár átmeneti gyulladással is. Vannak otthoni módszerek erre, mint a pihentetés, kemény fekvőfelület, lábak felpolcolása, meleg vizes terápia, fájdalomcsillapítás, de ha ezek nem hoznak enyhülést, akkor szakemberi segítséget ajánlott kérni. Ezért is fontos, hogy a lumbágó kezelése profi gyógytornászra legyen bízva.

A szakember segítségével történő kezelés 3 fajta feladatsorból áll, aktív és passzív gyakorlatokból, valamint vezetett aktív módszerrel. A gyógytorna természetes és hatékony megoldást nyújt a lumbágó kezelésére, ami történhet eszközökkel és azok nélkül is. A gyógytornához használt eszköz lehet az SMR henger, a trigger labda, a fitball stb… Persze a gyógytorna mellett, különböző életmódbeli változtatásokat is javasol egy szakképzett gyógytornász. Ezek segítségével könnyen megtanulhatja a páciens, hogyan tudja magának csökkenteni vagy megelőzni az újabb panasz kialakulását.

Ugyanakkor, manuálterápiával is sokat lehet tenni a lumbágó okozta fájdalmak ellen. Ez a módszer jellemzően a csontok, ízületek és izmok idővel kialakult elváltozásait kezeli. Tulajdonképpen a gerinc eredetű problémákat célozza meg, a csigolyák és a kisízületek mobilizálásával. A manuálterápia során, a szakember speciális fogásokkal megvizsgálja az egyes ágyéki csigolyák közötti mozgást.

Találhat blokkolt és túlmozgó területeket is. Majd az eredményeket összegezve dönti el, hogy melyik az a néhány fogás, ami a legjobb eredménnyel jár a tünetek enyhítésében. Ha a páciens stresszes, fél a kezeléstől vagy merev az izomzata, a terapeuta izomlazító technikákat alkalmazhat a fogások előtt és megtörténhet, hogy már ezek is fájdalomcsillapító, izomlazító hatást nyújtanak. A terapeuta a speciális fogásokat szinte minden esetben légzéstechnikával végzi, amikor kis izomfeszítést és lazítást kér a pácienstől. A fájdalommentesség az egyik nagy előnye a manuálterápiának.