Állampapír tudnivalók: megéri ez a megtakarítás?

önkéntes nyugdíjpénztár

Sok helyen hallható, hogy érdemes befektetésekben gondolkodni. Legalábbis azoknak, akiknek van erre lehetőségük. Sajnos az emberek többsége hajlamos arra, hogy az esetleges megtakarításait a kamatoztatás helyett inkább elkölti, gyakran értelmetlen dolgokra. Az viszont, ha most jól megy a szekér, még közel sem jelenti azt, hogy mindig így fog gurulni. A nyugdíjrendszer léte komolyan inog és nem tudni mit hoz a jövő. Létezik azonban olyan előtakarékossági forma, ami segíthet kiegészíteni az aktív kor utáni bevételeket.

A nyugdíj előtakarékossági számla és a nyugdíjbiztosításon túl, van harmadik opció is. Érdemes megfontolni az önkéntes nyugdíjpénztár előnyeit is. Ez a rendszer már 1993-óta működik Magyarországon. 21 nyílt és 11 zárt pénztár van, amibe lehetőség szerint be lehet lépni. A portfóliók száma meghaladja a 100-at, ezért nem egyszerű választani. Ami mellett szól, hogy nem igényel szakértelmet, olcsó, adókedvezménnyel jár együtt, kérhető béren kívüli juttatás fejében, kellően rugalmas.

Mindezek ismeretében megéri kicsit jobban elmélyedni a feltételrendszerekben. De mi van akkor, ha más típusú befektetést szeretnél kipróbálni? A különféle céges kötvények helyett, inkább bízd az államra a pénzedet! Egy országnak az a jó, ha a saját állampolgárai finanszírozzák a működését. Erre szolgálnak a különféle állampapírok. A jelenlegi trendek szerint, a leginkább stabil és inflációkövető kamatozást tudják nyújtani. Választható több futamidőre való lekötés, így nem kell feltétlenül évtizedekben gondolkodj.

Csak akkor nem kapod vissza a pénzed, ha az ország csődbe megy, de erre kevés esély van, ellenben más portfóliók könnyebben bebukhatnak a változó gazdasági helyzetek miatt. Ezek az állampapír előnyei. Mindezeken felül, többféle adókedvezmény vehető igénybe. Természetesen itt sem árt, ha kicsit jobban átlátod ezt a befektetési formát, ezért mielőtt még fejest ugranál bele, érdemes kikérned a szakértők véleményét. Ismerd meg az esélyeidet, majd pedig kezdj neki a pénzed célirányos kamatoztatásának! Ne szalaszd el a lehetőséget, hanem hozd ki abból a legtöbbet!