Hogyan készüljek fel a szürkehályog műtét előtt?

szürkehályog specialista

Ahogy az ember öregszik egyre jobban érzi a különféle problémákat, amik komolyan rátelepednek. Sajnos a már kialakult bajokkal megküzdeni mindig nehéz, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni minél inkább. A modern orvostudomány révén, erre minden feltétel biztosított. Számos olyan szűrővizsgálat létezik, amivel viszonylag gyorsan kiszűrhetőek a káros kórképek, majd ezek ellen fel lehet lépni valamilyen formában. A korral járó folyamat a több panasz jelentkezése.

A látás élességének gyengülése jó esetben korrigálható szemüveg viselésével, de előfordulnak olyan helyzetek, amikor ez már kevés. Sokféle betegség, trauma, genetikai hajlam, káros életvitel vezethet oda, hogy megjelenik a kettőslátás, az elhalványuló színek, az éjszakai körülmények között való nehéz tájékozódás, a homályos, fátyolos érzékelés. Az is egy előjel, ha a dioptria gyakran változik, ami miatt rendszeresen kell szemüveget csináltatni. Mindezen jelek utalhatnak a szürkehályog kialakulására.

Egy mielőbbi felmérés keretében, sikerül megállapítani a problémát, majd következhet az újabb, már átfogó vizsgálat arra vonatkozóan, hogy alkalmas valaki az eljárásra, aminek keretében a régi szemlencse kicserélése megtörténik. A folyamat körülbelül 2 órát vesz igénybe és pupillatágítással jár. Látáséllesség, szemnyomásmérés ugyanúgy beletartozik az eljárásba. A műlencse tervezésről sem szabad elfeledkezni. Dr. Nagymihály Attila szürkehályog specialista szerint ez is fontos a műtét előtt.

Ha megtörtént a kiválasztás, valamint az eredmények szerint alkalmas az illető az eljárásra, amit a kiegészítő, belgyógyászati eredmények szintén támogatnak, akkor következhet a műtét, ami összesen 15 percet vesz igénybe. Nincs altatás. Az érzéstelenítés szemcseppel történik, majd ultrahangos eljárással végzik el a régi lencse eltávolítását és jöhet a helyére az új. A felépülés körülbelül 6 hetet vesz igénybe. A rákészülésre tehát kellően oda kell figyelni és már csak azért is előnyös az egészséges életvitel, hogy biztosan ne legyen semmilyen akadálya az eljárásnak.