3 befektetési ötlet szülőknek – Így készülj fel gyermeked jövőjére!

befektetési ötlet szülőknek

Mint szülő, természetes, hogy a legjobbat akarod a gyermekeidnek, beleértve a pénzügyi jövőjüket is. A korai megtakarítás és befektetés nemcsak segít felkészülni a váratlan helyzetekre, de hozzájárul a kicsik oktatásának és akár az első lakásuknak finanszírozásához ugyanúgy. Ezért is fontos, hogy idejében elkezd kezelni gyermekeid megtakarítását.

A gyermekmegtakarítások előnyei és fontossága

A gyermeked pénzügyi jövőjének biztosítása nemcsak a ma megtakarítását jelenti, hanem okos befektetési döntések meghozatalát is. Legyen szó államilag támogatott programokról, banki vagy biztosítói megtakarítási számlákról, esetleg a biztonságos lekötött betétekről, a lényeg, hogy minél előbb vágj bele! A gyermekmegtakarítások korai elkezdése lehetővé teszi, hogy kihasználd a kamatok hatalmát, ami jelentősen növelheti a megtakarítások összegét a jövőre nézve. Néhány kiemelkedően jó befektetési lehetőség a szülőknek:

Babakötvény és Start-számla: Ezek az állam által támogatott programok kifejezetten a gyermek jövőjének biztosítására jöttek létre. Kedvező kamatozású és adókedvezményekkel is rendelkeznek. További előnyük, hogy nincs kötelező minimum összeg és havonta sem feltétlenül kell betenni a pénzt. Az állami támogatás pedig éves szinten legfeljebb 12 000 Ft.

Banki gyermek-megtakarítási számlák: Sok bank kínál speciális megtakarítási számlákat gyermekeknek, amelyek segítenek rendszeresen félretenni és kamatoztatni a pénzt. A kamatok viszont itt elég alacsonyak és a kamatadó szintén szóba kerülő opció. Ami viszont mellette szól, hogy bármikor hozzáférhető és kötetlen a felhasználása.

Biztosítói gyermek-megtakarítási programok: Ezek a programok nemcsak megtakarítást kínálnak, de bizonyos biztosítási védelmet szintén nyújtanak, például baleset vagy betegség esetére. A kezelésük nagyon rugalmas és szakszerű, mert profi személyek végzik a befektetéseket. Kamatadó mentes és az államtól is teljesen független opció.

Tartós Befektetési Számla (TBSZ): Adókedvezményekkel rendelkező számla, ami lehetővé teszi, hogy adómentesen kamatoztasd a befektetéseidet, ha azokat legalább 5 évre lekötöd. Ugyanakkor érdemes nagyobb tőkével elindítani, valamint a pénzt csak az első évben van mód befizetni. Folyamatos megtakarításra kevésbé alkalmas ez a változat

Lekötött betétek, mint befektetés

Kitűnő választás továbbá a lekötött betét is. Különösen a kisebb bankoknál lehet érdemes megfontolni ezeket a befektetési formákat, hiszen gyakran magasabb kamatot kínálnak, mint a nagyobb pénzintézetek. A lekötött betétek működése egyszerű: egy meghatározott összeget egy előre megszabott időtartamra a bankban hagysz, cserébe az intézmény ezért garantált kamatot fizet. Ez a típusú befektetés különösen vonzó lehet a szülőknek, mivel biztonságos, kiszámítható hozamot kínál és minimális a kockázata.

A lekötött betétek előnyei közé tartozik a biztonság és a fix hozam, ami segít tervezni a gyermek jövőbeli kiadásait. Fontos azonban, hogy alaposan nézz utána a különböző bankok ajánlatainak és válaszd azt, amelyik a legkedvezőbb feltételeket kínálja, lehetőleg minél hosszabb időintervallumban!

Így biztosíthatod, hogy gyermeked a lehető legjobb starttal kezdhesse az életét, legyen szó oktatásról, első lakásról vagy egy váratlan helyzetről. Kezdd el ma, hogy holnap nyugodtan nézhess a jövőbe!