Vendéglátás és NTAK – Milyen adatok kellenek hozzá?

NTAK

Az internet uralta világban az ember maga válik termékké. Ez így elég furcsának tűnhet, de valójában így történik, hiszen bármerre jár valaki, többnyire különféle adatokat szolgáltat. A küldöző cégek pedig ezek alapján tudják úgy alakítani a szolgáltatásaikat, hogy az leginkább megfeleljen a felmerülő igényeknek. Ebből látható, hogy az adatsorok igen komoly jelentőséggel bírnak, mert ezek ismeretében van lehetőség olyan üzleti modelleket felépíteni és sikerre vinni, amik növelni tudják a profitot.

Ez az országnak ugyanúgy fontos tényező. Éppen ezért indult el az MTÜ adatrögzítő alkalmazása az NTAK, aminek keretében először a szálláshelyek, majd most a vendéglátósok kerültek célkeresztbe. A szolgáltató egységek forgalmi adatai remekül mutatják a turisztikai potenciál változásait. Ezek ismeretében pedig a fejlesztéseket oda lehet vinni, ahol azokra a leginkább szükség mutatkozik. A vendéglátásban az NTAK jelentős változásokat hoz magával. Ez főként arra vonatkozik, hogy plusz adminisztrációra lesz szükség.

Itt merül fel az a kérdés, hogy pontosan milyen adatok kellenek ehhez? A forgalom mellett, a különféle cikkek értékesítési számokra is kíváncsi a hatóság. Ezek csak statisztikai célú felhasználásra szolgálnak, így semmilyen személyes információ nem kerül bele. A plusz költség nem hanyagolható el, mivel külön szoftver és eszköz beszerzésre lesz szükség, ezek használatára pedig ugyanúgy fontos figyelni. A felmerülő igényekre azonban mindig akad gyors és hathatós válasz.

Ennek megfelelően, a CMO szakemberei olyan eljárásokat, szoftvereket dolgoztak ki, amelyek igyekeznek kiszolgálni a kisebb-nagyobb igényeket egyaránt. Léteznek komplex, valamint kifejezetten ingyenes csomagok. A kifejezetten cikkalapú értékesítési rendszer összekapcsolható az online kasszával, így azon keresztül azonnal nyugta készíthető. Ez csak az egyik példa a sok közül, amiket megéri felmérni a végső döntés előtt. Ne feledkezz el tehát az NTAK regisztrációról és amennyiben a vállalkozásod a tavalyi évben 100 millió Ft felett termelt, akkor már július 1-től szolgáltatnod kell az adatokat!