Milyen a cserepeslemez hangszigetelése?

cserepeslemez

A tetőrész kialakítása egy ingatlannál több szempontból jelent kulcskérdést. Természetesen, először muszáj megnézni, hogy pontosan milyen jellegű épületről van szó. Korántsem mindegy, hogy ipari létesítmény vagy mezőgazdasági tároló a főszereplő, netán egy lakóépület. Ez utóbbinál többnyire meghatározó a kellemes és nyugodt környezet, még olyan esetekben is, amikor a szabadban rossz időjárási viszonyok uralkodnak. A lakásban szeretnek az emberek hátradőlni és élvezni a kényelmet, biztonságot.

A pihenés tekintetében kulcskérdés a csend. Az olyan tetőfedő anyagoknál, mint például a cserepeslemez mindig fontos a hangszigetelés. Jogosan felmerülő kérdés, hogy a fémrendszereknél biztosan nem fog zajterhelést okozni az esőcseppekből eredő kopogás? Egy gyártelepnél, esetleg terménytárolónál ez egyáltalán nem jelent problémát, hiszen ott csak munkaidőben tartózkodnak személyek, így a kérdés elhanyagolható. Ha éppen éjszaka szeretne valaki aludni, de egy tartós zivatar alakul ki, akkor odahaza már más a helyzet.

Szerencsére, kidolgoztak több megoldást a probléma esetleges mérséklésre. Van, akit ez alapvetően nem zavar, de ha valakit mégis, megnyugodhat, mert a tetőtérben lévő minőségi hőszigeteléssel a zajhatás szinte teljesen megszüntethető. Ha a padlásrész lakatlan, akkor már alapból kevesebb hang jut a lakórészbe. A megfelelő minőségű nyílászárók tovább mérséklik a kívülről beszűrődő esetleges zajhatásokat.

A cserepeslemezek újabb generációi nemcsak horganyzással, hanem még műanyag burkolattal is elláthatóak, ami tompítja a hanghatást. Voltaképpen, ami zajforrás keletkezik, az többnyire a szabadban tapasztalható. Esőben azonban viszonylag kevesen tartózkodnak az udvaron vagy az utcán. Ez tehát nem érv, ami a cserepeslemez ellen szólna. Megéri inkább az előnyeire koncentrálni, ami az időtállóság, az egyedi külső, a könnyű felszerelhetőség, alacsony súly. Teljesen érthető, hogy miért annyira kedvelt fedőanyag, amiből még kerítés is építhető. Az aceltrapezlemez.hu weboldalon közelebbről megismerhető több típus, ezekből tetszés szerint lehet válogatni.