Hogy kell használni a komposztáló ládákat?

komposztálók

A természet nem termel semmilyen hulladékot, hiszen minden szerves anyag képes a mielőbbi megújulásra. Ezzel szemben az ember, főként az elmúlt évtizedekben, nagyüzemben kezdett el olyan anyagokat létrehozni, amik elég időtállók. Ezzel alapvetően nem lenne gond, ha okosan kerülnének felhasználásra, de sajnos a gyakorlat teljesen mást mutat. Így aztán mindenfelé találkozhatunk a „civilizáció” nyomaival a tengerek legmélyebb pontjától egészen a déli sark leghidegebb részéig.

Az udvar és a kiskert körül ugyanakkor nem kell szenvedni a felhalmozódott szerves anyagtól, hiszen azokat okosan is lehet kezelni. Több szempontból is hasznosak a komposztálók. Sajnos egyre inkább bevett gyakorlat, főleg a kertvárosokban, hogy a lenyírt fű, a fákról lehulló levél, valamint a bokrok túlnőtt és lemetszett gallyai a szemeteskukában végzik. Ez nagy hiba. Elég ugyanis egy komposztláda, amiben összegyűjtve elérhető, hogy néhány hónap alatt érett humusz képződjön ezen komponensekből, ami teljes értékű trágyaként használható fel a növények gyökereinek táplálására.

Természetesen tudni kell, hogy milyen módon történjen meg az alkotó anyagok összerakása, egyszóval a komposztládák használata. Ezek készülhetnek fából, fémből és újrahasznosított műanyagból egyaránt. Ez utóbbi az, ami a leginkább tartós és egyszerűen felállítható. Mindenféle szerszám nélkül össze- és szétszerelhető percek alatt. Fontos, hogy okosan történjen meg a komposztálásra szánt hely kiválasztása, valamint érdemes betartani néhány feltételt. Kerüljön a komposztláda jól szellőző helyre, hogy az oxigénellátottság ne okozzon problémát.

Rendszeresen legyen meglocsolva a halom, hiszen a nedvesség hiányában nem működik a folyamat. Figyelni kell az optimális szén-nitrogén arányra, hiszen csak az optimum jelenlétében tud gyorsan lebomlani a szerves anyag és feltáródni a benne lévő hasznos összetevő, ami a növények számára már felvehető. A profibarkacs.hu weboldalon minőségi komposztládákat és sok érdekes információt talál, amelyek birtokában könnyedén kiválthatja az amúgy drága műtrágyákat és még a konyhai maradékoktól is egyszerűen megszabadulhat. Mi többre van még szüksége?