Életmentő eszköz a zuhanásgátló

zuhanásgátló

A munkavédelmi felszerelések esetében nem érdemes kompromisszumokat kötni. Különösen, ha olyan életmentő eszköz kerül szóba, mint a zuhanásgátló. Az ipari alpinisták elképesztő magasságokban dolgoznak nap mint nap. A gravitáció viszont nem válogat. Elég egy gyenge karabiner vagy egy rossz minőségű heveder és máris megvan a baj.

A zuhanásgátló minőségén életek múlnak. De ez nem volt mindig így! Számos régi, fekete-fehér képpel találkozhattunk már, amin szédületes magasságban dolgozó építőmunkások láthatóak, amint zuhanásgátló nélkül dolgoznak, uzsonnáznak az épülő sínvas elemeken.

A munkások biztonságára korántsem fektettek mindig akkora hangsúlyt, mint manapság. Aki építőmunkásnak szegődött, annak hatalmas kockázattal kellett számolnia és tulajdonképpen csak a jó szerencsén múlt, ha nem esett semmi baja.

A zuhanásgátló a feltalálása óta számos emberéletet mentett meg. Az alkalmazása olykor már 5-6 m magasban is szükséges lehet, például miközben egy villanyoszlop tetején dolgozunk vagy óriásplakát kifüggesztése közben.