A manuálterápia jelentése – Útmutató egy profi manuálterapeutától

manuálterapeuta

Sajnos a jelenlegi elkényelmesedett világban sok olyan probléma ütheti fel a fejét az emberek között, amikre gyakran nincsenek felkészülve. Sokan azt hiszik, hogy a gerinc- és egyéb hátfájdalmak, csípő-, ízületi panaszok akkor jönnek létre, ha valaki rendszerese jelleggel megerőltető munkát végez. A székben való ücsörgés vagy a gyártósor mellett történő álldogálás kevésbé fárasztó, de legalább annyira romboló, mint a több 10 kilogrammos terhek cipelése. A helytelen gerinctartás olyan fájdalmakat idézhet elő, amelyek akut formát ölthetnek és még a műtőasztalig is kísérhetik a pácienst.

Ezt jobb lenne megelőzni, amire szerencsére van lehetőség, csak ismerni kell a módját. A gyógytornának egy külön ága a manuálterápia. Ennek a lényege, hogy az emberi testet holisztikusan kezelik és nemcsak bizonyos részekre figyelnek a szakemberek. A név sokat elárul, ugyanis a kezelőszemélyek speciális műfogások alkalmazásával, bizonyos helyzetekben pedig a saját testük erejének bevetésével végzik a dolgukat.

A legtöbb kezelés során így dolgozik a manuálterapeuta. A lényege ennek a módszernek, hogy a támasztó és mozgató szervrendszer megbomlott harmóniáját adja vissza. Segít az izomegyensúly, valamint az ízületek funkciójának helyreállításában, ezeken keresztül pedig a jó közérzet visszanyerésében. Az első lépés minden helyzetben az alapos felmérés, ami többféle diagnosztikai eljárással történik. Sokszor képalkotó technikák is bevethetőek erre a célra. Amint ez megtörtént, kezdetét veheti a személyre szabott eljárás kidolgozása.

Általában több alkalomra lesz szükség, mire megmutatkozik a hatása. Az alkalmazási területek tekintetében lehet szó fájdalomcsillapításról vagy már kialakult problémák helyreállításáról. Fókuszban a nyak, hát, derék, valamint a csigolyák állnak többségében. A gyogytornaszom.hu weboldalon pontos tájékoztatás található a módszer alkalmazásáról, valamint kérhető időpont a felmérések elvégzésére. Nem jó megvárni, amíg idáig fajul a helyzet, de amennyiben ez megtörtént, akkor mielőbb vegye kezdetét a menuálterápia és az eredmény is jönni fog!