Mi és mikor minősül önbíráskodásnak?

Mi az amit jogszerűen megtehet, és mi az, ami miatt eljárás indulhat Ön ellen? Bárkivel előfordulhat, hogy elragadják az indulatai, de ez nem jelent mentséget a tetteire.

Ha a jogait erőszakkal vagy kényszerítéssel próbálja meg valaki érvényesíteni, akkor könnyen előfordulhat, hogy bíróság előtt kell felelnie a tettéért. A jogi megítélés szerint ez a viselkedés bizonyos esetekben önbíráskodás lehet, amit akár szabadságvesztéssel is büntethető. Mi és mikor minősül önbíráskodásnak?

A Vidákovics Ügyvédi Iroda weboldalán tájékozódhat, hogy milyen magatartás tartozik az önbíráskodás körébe, mi lehet esetleg súlyosbító vagy enyhítő körülmény. Mit tegyen, ha Önt vagy egy hozzátartozóját ezzel a bűncselekménnyel vádolják meg? Még a vallomástétel előtt kérjen ügyvédi segítséget.

Beszélje meg védőjével őszintén a történteket, alakítsák ki együtt a védekezésének a stratégiáját. Egy rosszul megfogalmazott vallomás ronthat az ügye megítélésén, így a későbbi ítéletén is. A várható büntetés csak úgy csökkenthető a minimálisra, ha az első pillanattól kezdve helyesen védekezik. Ez igaz akkor is, ha Ön ártatlannak érzi magát, és tettét nem érzi önbíráskodásnak. Tájékozódjon a Vidákovics Ügyvédi Iroda honlapján.

Print Friendly, PDF & Email