A gyökércsúcs rezekció szájsebészeti beavatkozás

A szervezetünk egészséges működése alapvető élettani feltétel. Ez minden testrészünkre értendő, úgy a fogazatunkra is. Igaz, a hiányzó fogak nem okoznak közvetlenül életveszélyt, lehet nélkülük teljes életet élni, viszont a túl sok hiányzó fog már aggodalomra ad okot. A műfogsor remek alternatív megoldás a mai tudomány állása szerint. Az emberiségnek még nem sikerült elérnie, hogy a hiányzó fog helyén új nőjön, mint például a cápák esetében, bár számos kísérlet folyik erre vonatkozóan. Addig is marad a műfogsor, mint alternatív fogpótlás.

A fogorvosok jól ismerik ennek a megoldásnak a hátulütőit, és minden technológiai szempontot figyelembe vesznek egy-egy beavatkozás során. Mivel minden ember más fogazattal rendelkezik, a beavatkozások is egyediek, nincs két egyforma. Tehát fel kell térképezni a szájüreget fogröntgennel, és rendbe kell rakni a nem egészséges fogakat a szájban. Csak ezt követően kerülhet sor a műfogsor beültetésére. Ennek is több módja ismert: létezik kivehető és állandó műfogsor.

A fogazatot számos megbetegedés érheti, mint például a fogciszta. Ez egy tok, amely a gyökérzónában keletkezik, és ahogy nő, egyre nyomja, feszíti a szöveteket, ez pedig fájdalomhoz vezet. A gyökércsúcs rezekció egy fogászati műtéti eljárás, amely során ezt a káros tokot távolítják el a fogból, majd betömik a keletkezett lyukat. Fontos, hogy ezt időben fel kell ismerni, mert amire fájni kezd, már sok esetben késő, és nem lehet a fogat megmenteni. Ezért is fontos a rendszeres fogorvosi szűrésekre eljárni, mert ezzel minden problémát meg lehet előzni.

A gyökércsúcs rezekció során a beteg fog gyulladásából keletkezett gennyes tályog kerül eltávolításra szájsebészeti beavatkozás keretein belül. Az eljárás körülbelül 45 perc, ami alatt a páciens teljes körű érzéstelenítést kap a beteg fog körül, így nem érez semmit. A gyökércsúcs rezekció egy gyulladást megszüntető eljárás, amely után fontos az antibiotikumos kezelés, mivel ezzel megbizonyosodhatunk, hogy nem alakul ki további gyulladás az érzékeny területen.

Print Friendly, PDF & Email